Cumhurbaşkanı Gül Azerbaycan'a Gitti

Türk Konseyi 3. Zirvesi'ne katılmak üzere Azerbaycan'a giden Cumhurbaşkanı Gül, hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Türk Konseyi'nin Türk Dünyası açısından önemine değinerek, Zirve, ortak dil, tarih ve kültürü paylaşan Türk Devle

Teknoloji 14.08.2013 21:00:08 0
Cumhurbaşkanı Gül Azerbaycan

Türk Konseyi 3. Zirvesi’ne katılmak üzere Azerbaycan’a giden Cumhurbaşkanı Gül, hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, Türk Konseyi’nin Türk Dünyası açısından önemine değinerek, “Zirve, ortak dil, tarih ve kültürü paylaşan Türk Devletleri arasında son dönemde büyük gelişme gösteren iş birliğine güçlü bir ivme kazandıracaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde Gebele kentinde “Ulaştırma Alanında İşbirliği” temasıyla gerçekleştirilecek Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) 3. Zirvesi’ne katılmak üzere Azerbaycan’a gitti. 

Cumhurbaşkanı Gül, hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda basına yaptığı açıklamada, Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından imzalanan Nahçıvan Anlaşması’yla kurulan, sekretaryasının İstanbul’da tesis edilmesiyle 2010’da resmen hayata geçirilen Türk Konseyi’nin, Türk Dünyasındaki iş birliğinin kurumsallaşması sürecinde önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

“TÜRK KONSEYİ, ÜLKELERİMİZ ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEMİZE KATKI SAĞLAMAKTADIR”

Konsey Sekretaryasının yeni binasının açılışını ve oraya bayrak çekim merasimini Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’le birlikte geçen yıl İstanbul’da yaptıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül sözlerine şöyle devam etti: “Kardeş Türk Cumhuriyetleri ile ülkemiz arasındaki iş birliği, dayanışma ve diyaloğun geliştirilmesi amacıyla 1992 yılında başlatarak müşterek gayretlerimizle bugüne kadar getirdiğimiz ve Türk Konseyi’nin hayata geçirilmesiyle taçlandırdığımız bu süreç başarıyla devam etmektedir. Türk Konseyi, halklarımız arasındaki mevcut diyalog kanallarını eşitlik ilkesi temelinde güçlendirerek, aramızdaki gönül birliğini en ileri seviyelere taşımakta ve kardeş ülkelerimiz arasındaki iş birliğini her alanda geliştirmemize katkı sağlamaktadır.”

“ZİRVE, TÜRK DEVLETLERİ ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNE İVME KAZANDIRACAK”

Cumhurbaşkanı Gül, Gebele’deki temasları çerçevesinde, Azeri, Kazak ve Kırgız Cumhurbaşkanları ikili görüşmelerde bulunacağını ve bu kapsamda, ikili ilişkilerdeki mevcut durumun da gözden geçirileceğini belirterek, “Hiç şüphesiz, Türk Konseyi 3. Zirvesi, ortak dil, tarih ve kültürü paylaşan Türk Devletleri arasında son dönemde büyük gelişme gösteren iş birliğine güçlü bir ivme kazandıracaktır” dedi.


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,48% 0,33
  • EURO

    34,67% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2406,59% 1,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00